fbpx
anil-mehta-consult

Anil Mehta (GAMS)

zijn Familie Geschiedenis en carrière

 

Dhr. Anil Mehta (GAMS) werd geboren in Jalandhar, India. Hij behoort tot een familie van Ayurvedische artsen. zijn grootvader Pandit Sain Ditta Mal Vaid was een gerenommeerd Vaid in de tijd van de onafhankelijkheidsstrijd en opsplitsing van India. In die tijd kreeg zijn grootvader kreeg de titel “Mehta” van de Engelse heersers, dit voor zijn diensten als een Ayurvedische arts en zijn sociale betrokkenheid. Als gevolg van turbulente tijden was dhr. Mehta’s vader niet in staat om de familietraditie van Ayurvedische artsen voort te zetten en trad deze toe tot de politie en ordebewaking. In een meer gestabiliseerd India had dhr. Anil K. Mehta wel weer de kans om de familietraditie voort te zetten. Na het behalen van zijn universitaire graad Ayurveda (GAMS) aan het Mast Nath Ayurvedic College van de Maharishi Dayanand Universiteit (DAV College), Rohtak-India is hij in 1977 zijn carrière begonnen als Ayurvedische arts met een eigen praktijk in New Delhi.

In de wetenschap dat Ayurveda nog weinig bekendheid had in Europa zag dhr. Mehta de weg vrij om deze authentieke kennis in het Westen te verbreiden. Omdat hij al enige contacten in Nederland onderhield, en zag dat er hier grote interesse bestond voor Ayurveda heeft hij zich hier gevestigd. In 1980 emigreerde dhr. A.K. Mehta naar Nederland en begon hij zijn medische praktijk in Zoetermeer. Naast het beoefenen van Ayurveda bestudeerde hij voor drie jaar het Acupunctuur systeem van genezing (1981-1984) bij de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) & (NAAS) en kreeg hij groot succes en de nodige erkenning als bekwaam acupuncturist. Toch, omdat zijn wortels, geloof en vertrouwen meer in de Ayurvedische kennis lagen maakte hij de beslissing om zich hier volledig aan toe te wijden. Naarmate er meer animo en inspiratie te bespeuren viel onder zijn cliënten verhuisde hij begin 1989 met zijn Ayurvedische kliniek naar Den Haag om beter bereikbaar te zijn voor een groter publiek en aldaar een Ayurvedisch opleidingsinstituut (EISRA) te starten. In het begin gaf hij gratis introductielessen over de toepassing van wat zich verder ontwikkelde tot een compleet lesprogramma op MBO-HBO denkniveau. Inmiddels is Dhr. Anil K. Mehta is een gerenommeerd Ayurvedische arts, erkend leraar, spreker en schrijver over Ayurveda & Spiritualiteit.

Sinds de pioneerstijd van Dhr. Anil K. Mehta om de Ayurveda uit te dragen en beschikbaar te maken voor een groter publiek in het Westen, is er veel gebeurd. Dhr. Anil K. Mehta heeft inmiddels meer dan 25  publicaties in zowel de Nederlandse als Engelse taal achter zijn naam staan. Ook heeft hij veelvuldig voordrachten gehouden op verschillende Universiteiten en andere centra zowel binnen als buiten Nederland, dit alles met als doel mensen te interesseren voor Ayurveda. Dhr Anil. K. Mehta is in Nederland één van de weinigen Ayurvedische specialisten die in India (na 5 jaar full-time studie, 6 dagen per week, 10 uur per dag) een Universitaire graad GAMS (Graduate of Ayurvedic Medicine and Surgery) behaald hebben. Hij geeft al meer dan 30 jaar onderricht aan geïnteresseerden en heeft via EISRA (European Institute for Scientific Research on Ayurveda) meer dan 1600 studenten opgeleid (MBO- en HBO niveau) in Ayurveda. Het gezondheidscentrum AGN (Ayurvedisch Gezondheidscentrum Nederland) in Den Haag staat al meer dan 20 jaar onder zijn kundige leiding en is inmiddels een begrip in Nederland. U kunt hier terecht voor consult, advies, begeleiding en reinigingskuren. Ook bestaat er inmiddels een productlijn met meer dan 150 verschillende kruidenpreparaten en oliën.